Skip to content

Budownictwo wczoraj i dzis : UC Davis West Village / Studio E Architects

1 miesiąc ago

507 words

Elewacja – dzięki uprzejmości Studio E Architekci Studio E Architects stanęło przed wyzwaniem przy projektowaniu pierwszej fazy UC Davis West Village, która została otwarta w październiku w Dolinie Centralnej Kalifornii.
Doświadczając umiarkowanych zim, ciepłych lat, dominujących wiatrów i umiarkowanych opadów w sercu dawnych pól uprawnych, nowy dodatek do UC Davis miał być obiektem zerowym netto.
Służy jako największy w swoim rodzaju i model dla społeczności kampusu i urbanistyki świadomych środowiska.
Jest to zrównoważone i zorientowane na społeczność.
Program wymagał 123 jednostek mieszkań studenckich w konfiguracji jedno, dwu i trzypokojowej, 45 000 stóp kwadratowych powierzchni komercyjnej na poziomie gruntu, z których wszystkie emulowałyby centralną przestrzeń parku w centrum Davis i stałyby się sercem West Village.
Śledź nas po przerwie, aby zobaczyć zrównoważone rozwiązania, które stworzyła Studio E Architects! Projektując środowisko kampusowe, Studio E Architects skupiło się najpierw na aranżacji budynków pod kątem funkcjonowania w różnych skalach.
Miejsca spotkań były dostosowane do dużych i małych grup, a interakcje między budynkami były niezbędne do tworzenia sytuacji, w których ludzie mogliby wędrować, przebywać i cieszyć się świeżym powietrzem.
Po ustaleniu rozmieszczenia przestrzeni, priorytetem było opracowanie każdego budynku, aby działał jako energooszczędna i zrównoważona jednostka kampusu.
Parasole słoneczne – dzięki uprzejmości Studio E Architects David Sokol z GreenSource zauważył, że projekt ma wiele wspólnego z tradycyjnymi kampusami i społecznościami, ale motywacją każdego ruchu w projekcie było pokazanie prostych i niedrogich rozwiązań zmniejszających zużycie energii.
Erik Naslund, zasada Studio E Architects, powiedział, że najpierw konieczne jest stworzenie prostej konstrukcji, która zmniejszy obciążenia, a następnie zaprojektuje systemy, które spełniają i przewyższają te obciążenia energetyczne.
Schematy 01 Najważniejszym aspektem projektu są dachy z zębami, których konsystencja jednoczy kampus.
Wszystkie dachy są pochylone do orientacji południowej i zoptymalizowane pod kątem maksymalnej liczby paneli fotowoltaicznych.
Fasada południowa i zachodnia są wentylowane pionowym blachą falistą.
Tworzy to osłonę termiczną budynku chroniącego ciepło przed popołudniowym słońcem.
Odcienie są zorientowane, aby chronić przed letnim słońcem, ale pozwalają wnętrzu na ciepło przy niższych warunkach oświetleniowych zimowego słońca.
Strona południowa ma również głębokie zwisy dachowe, które zapewniają lepszą ochronę przed zyskiem ciepła, a także większą powierzchnię dla paneli słonecznych.
Plan terenu 01 Obwiednia budynku jest dobrze izolowana przy użyciu prostych, niedrogich materiałów powszechnie stosowanych w budownictwie.
Architekci wraz z konsultantem Davis Energy Group wybrali urządzenia i instalacje, które były energooszczędne, aby zmniejszyć zapotrzebowanie na wytwarzanie tak dużej ilości energii elektrycznej.
Uwzględnienie każdego elementu projektu zaowocowało kampusem, który nie tylko spełnia potrzeby energetyczne na miejscu, ale jest również w stanie sprzedać nadwyżkę energii z powrotem do sieci.
Centrum wynajmu i rekreacji – dzięki uprzejmości Studio E Architects
[podobne: bramki uchylne, wiercenie w żelbecie, drzwi wewnętrzne DRE ]

Powiązane tematy z artykułem: bramki uchylne drzwi wewnętrzne DRE wiercenie w żelbecie